Anläggningen är åter öppen. Vi uppmanar till fortsatt försiktighet och noggrannhet med hygien. 
Tillägg 17/1: Det är såklart onödigt riskabelt att som nu skett flytta sin häst från vårt stall precis efter att karantänen släppts. Vi vidtar större försiktighet än regelverket, vi har fortfarande inte lämnat anläggningen själva med hästar. En av de hästarna som flyttade från vårt stall 1/1 har nu insjuknat i kvarka drygt 2 veckor efter flytt från oss. Den blev inte heller satt i karantän dit den flyttade. Vi avvaktar tills 21/1 och ser så att ingen häst hos oss insjuknar.


Vårterminen startar 6/1  
Lektioner må ti on to 
Möjlighet för självständig ridning fre lö sö


Uppdaterad info om smittläget på Bommedal i Söderköping 

2020-01-06 Anläggningen är öppen. Lektionsstart 

2019-12-31 Vi planerar att starta lektionsverksamheten 6/1, vecka 2. 

2019-12-29 vi har inte uppmätt någon förhöjd temp (eller andra sjukdomssymtom) på någon häst i vårat gamla stall där inackorderade hästar står under de senaste 21 dagarna. Det stallet är efter samråd med vår veterinär Carina Olsson Melin öppet nu. 
Alla hästar på anläggningen mår fint och har börjat tränas igen efter lite julvila.
Ingen häst i något stall på anläggningen har visat symtom senaste två veckorna.

2019-12-07 vi har under senaste 2 veckorna sedan 24/11 uppmätt en något förhöjd temp hos nästan alla gårdens 30 hästar vid olika tillfällen. Vissa har bara haft någon halv grads ökning från sin normaltemperatur vid en enstaka mätning eller vid flera mätningar men under något dygn. Några har uppmätts med över 40 grader i temp men inga andra syntom ännu och nu feberfria. De hästar som varit sjuka med näsflöde och temp är nu bättre. IOM att vi har ett pågående kvarkautbrott på gården och förloppet kan vara utdraget och långsamt avvaktar vi med arbete även för de höstar som verkar kliniskt friska. Kvarka heter Strangels på engelska, ’stryparsjukan’ och det är också hur man bäst kan förklara de dolda sytomen då bölder finns invärtes men ej syns utanpå. Vi kan också då vi känner hästarna väldigt väl se en stelhet eller förtjockning hos vissa vid ganacherna eller på huvudet generellt. Därför vill vi inte att hästarna arbetar på ytterligare en period så vi säkert ser att de är friska och vi får jobba med dom själva och bedöma det först. Vi kommer inte ha ridlektioner under resten av höstterminen och vi avvaktar beslut om jul- och nyårskurser och ser statusen längre fram i december. 

2019-12-01 De hästar som provtogs är nu symtomfria så förloppet för dem var lindrigt. Vi fortsätter tempa alla hästar och återkommer med mer info framöver. 

2019-11-29 Vi ställer in ridlektionerna v 49, då vi sett en lätt stegring av tempen på flera hästar vill vi se hur detta utvecklar sig. 

2019-11-27
Detta gäller på vår anläggning framöver:
Vi har stängt anläggningen för hästar in och ut. Enligt regelverk som gäller vid smitta så är det 21 dagar efter att sista hästen blivit feberfri som ska gälla. Ridskolan kommer vara igång som vanligt. Återigen tänk på att handhygien och byte av kläder är viktigt om ni är i flera stallar. 
 Har ni frågor runt ridlektioner och smittskydd ring Ulf 0722284886

2019-11-26 provsvar visar i två fall positivt för kvarka (de hästarna är redan isolerade sedan 24/11) och anläggningen är stängd för gästande hästar pga detta. Ridskolan är öppen som vanligt och vi har ridlektioner fortsatt, eleverna får tydlig information att vara försiktiga och byta om ifall man vistas i andra stallar.

2019-11-25 veterinär har provtagit och svar förväntas 26 el 27/11. Behandlande veterinär är Carina Olsson Melin 

2019-11-24 vi har 4 hästar med kvarkasymtom som vi söndag eftermiddag ställt i ett separat isolerat stall på gården. Kontaktat vet och provtagning sker måndag 25/11. Anläggningen är stängd för hästar utifrån.
Ridskolan fortlöper tillsvidare som vanligt med ridlektioner.
Anläggningen är from sönd 24/11 stängd för hästar från andra stall pga misstänkt kvarka. Ridskolans elever är välkomna som vanligt, bäst är att inte vistas i flera olika stall och om ni gör det se till att ha två helt separata uppsättningar kläder skor och övrig utrustning och duscha helst emellan stallen. Våra sjuka hästar är isolerade i utestallet, se anslag på dörren. Gå ej in i detta stall. Mer info kommer, troligen får vi provsvar tis 26 eller ons 27 nov
Vi har sedan början av november hästar med ringorm så klappa inte hästarna, tvätta händer o byt kläder om du rider hos oss o vistas i andra stall (vilket man alltid ska göra förståss då hästar bär på både synliga och osynliga smittoämnen särskilt på stora stall med mycket besökare) 
Både ringorm och kvarka  smittar vid direktkontakt eller med utrustning och via människor, det är inga luftburna smittor men snor slem och skorpor är mycket smittsamma! 

Vill du ha ytterligare info? Ring Ulf 0722284886 eller Jenny 0703175749
Använd helst inte Mail eller olika meddelanden på sociala medier då vi har mycket svårt att passa alla dessa kanaler just nu, SMS eller ett samtal är det allra bästa. (Vi är lite överbelastade pga egen och hästarnas sjukdom)
(null)

(null)


Vi finns centralt i Söderköping 700m från Hemköp längs väg 210 mot Linköping. 
Vi finns såklart också på Facebook och Instagram 
Vi har lektionsverksamhet på dagtid vardagar och kvällstid månd— torsd och tar emot fler elever, är du intresserad maila eller ring! Vi erbjuder också privatlektioner på dagtid månd-fred. Är ni flera löser vi gruppträning efter era önskemål. Ridskolan har en sida på Facebook
Vi har banorna öppna för gästande ekipage alla dagar 8-21 med undantag för de tider vi har gruppträningar och pay&jump/tävling. Se mer info under ridhusschema och bokningar i vår grupp på Facebook 
Vi hyr ut stallplatser i kollektiv eller med full service och har träning för dig med egen häst eller ponny 
På anläggningen finns också Bommedal Ridsportförening
VÄLKOMNA till oss i Söderköping!

(null)     
  
(null)

Vi är anslutna till wellnet - utnyttja gärna ditt friskvårdsbidrag hos oss
(null)

Ring Ulf 0722284886
VälkommenLiknande inlägg

1 kommentarer

Anonym

01 Dec 2019 13:03

Hej, jag heter Marley och bor i Söderköping. Jag undrar om det finns möjlighet att eventuellt hyra häst hos er och ta med ut på en tur? Mvh Marley

Kommentera

Publiceras ej