Efter X antal vintrar i kallstall har vi kommit på en massa knep både för att inte hästarna ska frysa och för att det inte ska bli så tungjobbat i stallet som det lätt blir på vintern.. Säg gärna till om ni har fler tips, ALLA behövs ikväll. Vi har -20 här nu:(


Vinter innebär roliga grejer?


Nä inge roligt alls med vinter tyvärr..Skottar ridhustak förra året

-Bädd i boxarna. Sparar tid till mockningen när man blir dökall om händerna av att hålla i grepen. Ger lite värme underifrån åt hästarna. 
-Plastgrejer till allt. Plastgrep, plasthandtag på kärran, plastvattenkoppar osv. Då fryser man inte lika mycket i alla fall, och med tex plastvattenkopp kan man med lite våld få ut isklampen med en spark underifrån (akta huvudet om den far iväg!)
-Motionera hästarna flera gånger om dagen så dom får upp värmen. Tänk 'värmande pass'. Skrittmaskin med massa täcken (som inte skaver) funkar bra.
-Massor av hö gör att dom håller värmen bättre. Är det kallare än -20 en längre period äter nog våra hästar dubbel ranson.. eller ännu mer!!
-Hö/halm under täckena funkar också i extrema fall!
-Duntäcken. Alltså sovtäcken! IKEA tex har för dubbelsäng, dom går ner jättelångt på sidorna, skööönt. Bara att lägga omlott framtill, och sen på med något täcke med gjordar ovanpå. Drar mn fram dom ordentligt på halsen så ligger dom på plats. När det gäller täcken tror jag man ska tänka att ju lättare och fluffigare desto bättre. Det är luften i täckena som ger värme.
-Ull närmast kroppen. Vi brukar vid det extremaste ta såna där gulrandiga filtar underst, sen duntäcken, sen ett megatjockt täcke över på dom hästar som är kortklippta och kanske inte har så mycket underhudsfett.
-Varmvatten i hinkarna. Inte kokhett förståss med ljummet åt det varma hållet. Sen brukar jag hälla på lite jättevarmt vatten då och då, så håller det sig isfritt.
-Bädda ner hinkarna i spånbädden och spåna upp runt deras sidor. Då isoleras dom och blir till gratis termo-bar.
-När det är jättekallt i längre perioder har vi märkt små förändringar på hästarna. Dom blir oftare tjocka i benen (funkar inte cirkulationen så bra eller?) så det kan vara bra att sätta stallbandage på nätterna om man har såna kusar, dom får lättare kolik, så mycket grovfoder, mycket rörelse och mycket vätska är kanonviktigt. Vi ger mer betfor om det är jättejättekallt, och gärna med lite varmvatten i före servering så den blir blötare än vanligt. Vissa hästar blir prilliga och tokiga av kyla också. Det undviks bäst genom mycket motion och jag tror också att mycket hö får hästarna lugna och sysselsatta. Även vi som är vana ryttare  och kanske inte har problem i ridningen med att hästarna blir busiga vill Absolut inte att dom ska bli galna i kylan för då skadar dom sig mycket lättare! Hålla sig på mattan är det som gäller! Om någon häst ändå blir sån där så får den alltid gå morgonpass i ridhuset oh sen hage, aldrig ut i hage orastad.
-Strö med halm eller kutterspån som är kruttorrt. Tidningspapper går säkert också bra om någon har råd med det:) Vi har normalt råspån, det fryser ihop när det ä kallare än -10 ungefär (samma för torv). Det får då ligga kvar i botten och så strör vi kuttespån uppepå. Funkar bra.

Nästa vinter kommer vi ha varmstall (till tävlingshästarna) <3<3<3 så då slipper vi det här. UNDERBART!
Det var lite av hur vi gör. Fler tips någon?

Nu är det förresten -21...

Förra vintern: Isig vattenslang inne i dusch på upptining.. suck